sześcian
lk: Sześcian o krawędzi długości 3 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i
tworzącą z płaszczyzną podstawy kąt α. Oblicz pole otrzymanego przekroju dla
a) α=45 stopni
b) α=60 stopni
8 lis 16:13
lk: ktoś coś hehe
8 lis 16:36
lk: nikt nic ?
8 lis 16:56
dero2005:

a = 3
d = a
√2 = 3
√2
| | √2 | |
| = cos45o = |
| → h = 3
|
| h | | 2 | |
8 lis 17:09
dero2005:

a = 3
| a | | √3 | |
| = sin60o = |
| → h = 2√3
|
| h | | 2 | |
d = a
√2 = 3
√2
| a | |
| = tg60o = √3 → x = √3
|
| x | |
| | d | |
b = 2( |
| − x) = 3√2 − 2√3
|
| | 2 | |
8 lis 17:38
dprssd: Dlaczego b=2(d/2−x) ?
27 sty 23:20
dero2005:

DB = d
OE = x
EC =
d2−x
FG = b
| | EC*DB | | | | | | d | |
FG = |
| = |
| = |
| = 2( |
| −x) |
| | OC | | | | d | | 2 | |
29 sty 17:28
Katarzyna: Sześcian o krawędzi 5cm przeciętni płaszczyzna zawierającą krawędź podstawy i nachyloną do
podstawy pod kątem 45°.Pole powstałego przekroju wynosi?
18 lut 12:07
chichi:
Narysuj to co trzeba, a obejdzie się niemalże bez obliczeń
18 lut 12:35
płaszczyźnianin: Skąd wiadomo że przy nachyleniu 45° płaszczyzna będzie trójkątem a przy nachyleniu 60°
trapezem?
14 mar 15:06
płaszczyźnianin: Można obliczyć kąt nachylenia gdyby płaszczyzna miała punkt wspólny z wierzchołkiem górnej
podstawy i na podstawie tego stwierdzić jaką figurą będzie płaszczyzna gdy kąt nachylenia
będzie powyżej lub poniżej obliczonego kąta.
14 mar 15:25
Mila:
wpisz Mila wyszukiwarce forum to masz tam wyjaśnione, (nie mogę dać linka− coś nie działa)
15 mar 14:45