stereometria
salamandra:

Wyraź sinus kąta α rozwarcia stożka, w zalezności od promienia jego podstawy r i
a) długości tworzącej l
| | α | | α | | r | | α | |
sinα=2sin |
| *cos |
| = 2* |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | l | | 2 | |
H
2+r
2=l
2
H={l
2−r
2}
| | r | | √l2−r2 | | 2r√l2−r2 | |
sinα=2* |
| * |
| = |
| |
| | l | | l | | l2 | |
to jest okej? bo w odpowiedzi mam cosinus a nie sinus
4 mar 22:27
wredulus_pospolitus:
jest ok
4 mar 22:29
salamandra: dzięki

b) długości wysokości h
l=
√h2+r2
| | r | | h | | 2rh | |
sinα=2* |
| * |
| = |
| |
| | √h2+r2 | | √h2+r2 | | h2+r2 | |
to też?
4 mar 22:31
wredulus_pospolitus:
da
4 mar 22:39
wredulus_pospolitus:
ale wiesz ... wystarczyło z poprzedniego podstawić l =
√h2 + r2
4 mar 22:39
salamandra: w poprzednim wyliczałem H a nie l
4 mar 22:43
wredulus_pospolitus:
no i co z tego
| 2r√l2 − r2 | | 2r√ (√h2+r2)2 − r2 | |
| = |
| = |
| l2 | | (√h2+r2)2 | |
| | 2r√ h2 + r2 − r2 | | 2r√h2 | | 2rh | |
= |
| = |
| = |
| |
| | h2 + r2 | | h2+r2 | | r2 + h2 | |
4 mar 22:45
salamandra: aa, o to Ci chodziło
4 mar 22:50
jaros: Z jakiego zbioru są te zadania? i salamandra w jakiej jesteś klasie bo ja zaczynam dopiero
teraz stereometrie a ty juz widzę od jakiegoś czasu ciosasz tutaj z tego zadnia
4 mar 23:36
salamandra: To zadanie akurat ze zwykłej książki wyd. Podkowa
W 4 klasie technikum
4 mar 23:40