prawdodpobieństwo
salamandra: Oblicz ile jest możliwości wyboru z grupy liczącej dziesięc osób delegacji składającej się z
dwóch osób
dlaczego to nie będzie po prostu 10*9, tylko widzę jakiś wzór
liczba wyboru 2−osobowej delegacji=U{liczba wszystkich mozliwosci wyboru 2−osobowej
delegacji}{liczba kolejności w jakiej 2 osoby zostały wybrane}?
Skąd to się wzięło?
4 mar 20:58
Leszek: Sa to dwuelementowe kombinacje ze zbioru dziesiecioelementowego czyli : 10*9 = 90
Chyba , ze jeszcze jest podany jakis warunek ?
4 mar 21:04
wredulus_pospolitus:
bo delegacja:
(Janek, Franek) oraz (Franek, Janek) to ta sama delegacja, czyż nie

4 mar 21:05
wredulus_pospolitus:
gdyby było jeszcze podane, że jeden z nich będzie robił za przełożonego drugiego, to bym się
zgodził, ale tak −−− to co za różnica czy jako pierwszego wybierzesz Janka czy Franka?
4 mar 21:06
wmboczek: jeśli osoby nie mają jakieś funkcji w tej delegacji, to kolejność ich wyboru nie ma znaczenia
10*9 szef i zastępca
10*9/2 równorzędni pracownicy
4 mar 21:06
salamandra: Właśnie tak jak wredulus mówisz, ale nie wiem skąd to wynika, że trzeba podzielić przez 2*1
4 mar 21:24
Saizou :
Ustawiasz sobie tych ludzi w ciąg:
człowiek A, człowiek B (w skrócie AB)
ale para AB to ta sama para co BA
Dlatego dzielisz przez 2
4 mar 21:26
salamandra: A dlaczego przy trzyosobowej dzielę przez 6?
4 mar 21:27
Saizou :
No bo będziesz liczyć trójki
ABC
ACB
BAC
BCA
CAB
CBA
razem 3!=6 przypadków
4 mar 21:28
salamandra: tylko hm, dlaczego na przykład nie odejmuję, tylko dzielę?
4 mar 21:29
wredulus_pospolitus:
salamandra
bo dzielisz przez permutację 'n' elementową
Powiedzmy, że z tych 10 osób robimy delegację 4 osobową.
| 10*9*8*7 | |
| <−−− dzielisz przesz permutację 4−elementową. |
| 4! | |
ponieważ każda permutacja z elementów ABCD w liczniku jest liczona jako oddzielne zdarzenie, a
tak być nie powinno.
4 mar 21:31
salamandra: Wybaczcie, tak jak napisałem, dzis miałem pierwsza lekcje z prawdopobienstwa, stąd takie może
durne pytania
4 mar 21:32
Jerzy:
To dwuelementowe kombinacje zbioru dziesięcioelementowego:
| | 10! | | 8!*9*10 | |
= |
| = |
| = 45 |
| | 2!8! | | 2*8! | |
4 mar 22:02
Saizou :

Ograniczmy to sobie aby zrozumieć
mamy zbiór {A, B, C, D}, masz wybrać dwie osoby do delegacji
a) jeśli kolejność jest ważna to masz takich par 4*3=12 (patrz tabelka)
b) jeśli kolejność nie jest ważna, to każdą parę liczymy dwukrotnie
pary liczone 2 razy to pary typu (AB, BA), (CD,DC), (CA, AC) itd.
czyli wynik z a) musisz podzielić na 2=2!
Analogicznie możesz rozrysować sobie dla trójek, ale wtedy otrzymasz sześcian i będzie już
czytelne.
4 mar 22:36
Jerzy:
Jeśli z 10 osób masz wybrać 3 osobową delegację , liczysz trzyelementowe kombinacje
| | | | 10! | | 7!*8*9*10 | | 8*9*10 | |
zbioru 10 elementowego: | = |
| = |
| = |
| = 120 |
| | | 3!7! | | 3!7! | | 6 | |
5 mar 09:15
salamandra: To chyba jeszcze przede mna, No nic, dzięki Wam. Mam nadzieje, ze to załapie w miarę szybko, bo
chce zacząć cokolwiek powtarzać, a nie siedzieć ciagle w nowym materiale
5 mar 10:05