prawdopodobieństwo
salamandra: Oblicz ile jest
a) wszystkich liczb naturalnych czterocyfrowych
ala rozwiązując poprzedni przykład podała nastepujace rozwiazania: a) 10000−1000=9000
Czy Ala rozwiązała zadanie poprawnie? Odpowiedź uzasadnij
no i w odpowiedzi jest: "Poprawne rozwiązanie, bo od wszystkich liczb czterocyfrowych Ala
odjęła wszystkie liczby trzycyfrowe, dwucyfrowe i jednocyfrowe.
Ale jak mogła od czterocyfrowych coś odjąć, skoro ich jest 9000? nie rozumiem tej odpowiedzi
4 mar 19:17
Jerzy:
A co tutaj i po co odejmować.Wszystkich takich liczb jest 9*10*10*10 = 9000
4 mar 19:22
salamandra: Wiem, ale analizuję głupotę odpowiedzi, chyba powinno być sformułowane "Od WSZYSTKICH liczb do
9999, odjęto trzycyfrowe, dwucyfrowe i jednocyfrowe i zostają czterocyfrowe"
We wcześniejszym zadaniu trzeba było zrobić właśnie tak jak mówisz, a tutaj było, że Ala
zrobiła sobie inaczej
4 mar 19:24
Jerzy:
Można tak jak piszesz: 9999 − 999 = 9000
4 mar 19:49
salamandra: dzięki
4 mar 20:00