optymalizacja bryły
wz7475: W stożek , którego przekrojem osiowym jest trójkąt równoboczny, wpisano walec o największej
objętości. Obliczyć stosunek wysokości h tego walca do promienia R podstawy stożka.
Proszę o pomoc, rozwiązałem kilkakrotnie i wychodzi mi wynik √3/3, nie ma takiego wyniku w
odpowiedzi.
4 mar 15:57
4 mar 22:55
daras: sry, zły link wkleiłem
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=323789
a potem
V'(r) = 0
aπ
√3r − 3π
√3r
2 = 0
| | a | |
rπ√3(a − 3r) = 0 ⇔ r = 0 ⋁ r = |
| |
| | 3 | |
| | a | |
promień podstawy stożka R = |
| |
| | 2 | |
| | a√3 | | a√3 | | a√3 | | a√3 | |
a wysokość walca h = |
| − r√3 = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 6 | |
5 mar 10:42
wz7475: dzięki za pomoc, jesteś 4 osobą której wyszedł taki wynik, a nie takiego w odpowiedzi, pewnie
tam jest błąd
7 mar 21:11
Mila:
A jakie są odpowiedzi do wyboru?
7 mar 22:06
wz7475: √3/4 √3/6 √2/6 √5/6
8 mar 16:58
Saizou :

Będę piątą osobą, która potwierdzi wynik
R(H−h)=Hr
RH−Rh=Hr
Rh=RH−Hr
h=
√3(R−r)
V(r, h)=πr
2*h
V(r)=πr
2*
√3(R−r)=π
√3Rr
2−π
√3r
3
V'(r)=2
√3πRr−3π
√3r
2=0
2Rr−3r
2=0
| | 2 | |
r=0 lub r= |
| R (sprawdź czy faktycznie w tym punkcie jest max) |
| | 3 | |
8 mar 17:14