prawdopodobieństwo
salamandra: W pudełku znajduje się siedem piłeczek. Na każdej piłeczce umieszczona jest jedna z cyfr:
1,3,4,5,6,7,9. Wybieramy kolejno trzy razy po jednej piłeczce i z cyfr tworzymy liczbę
trzycyfrową. Pierwsza z wybranych liczb jest cyfrą setek, druga cyfrą dziesiątek, a trzecia
cyfrą jedności. Oblicz ile w ten spsób można utworzyć
a) liczb mniejszych od 645
1 przypadek: Cyfra setek inna niż 6,
wtedy 4*7*7 = 196
cyfra setek równa 6
wtedy po prostu 45 takich liczb
Odpowiedź to 132...... nie wiem gdzie źle rozumuje
4 mar 20:13
janek191:
Cyfra setek < 6 lub cyfra setek = 6.
4 mar 20:16
salamandra: Przecież to napisałem
4 mar 20:16
janek191:
Pisze inna niż 6, czyli może być 7 lub 9.
4 mar 20:17
salamandra: no w sensie mniejsza, sorki, ale tak jak widać, napisałem, że są cztery takie możliwości
4 mar 20:18
Jerzy:
Dlaczego 4*7*7 ? Przecież losujesz bez zwracania.
4 mar 20:18
salamandra: Aha, to coś musiałem źle zrozumieć
4 mar 20:20
salamandra: Czyli cyfrą setek może być 1,3,5,7, więc 4 kombinacje, nie zwracam, czyli cyfrą dziesiątek mogą
być pozostałe (ale jedną już zabrałem) więc 6 i jedności analogicznie 5?
4 mar 20:20
janek191:
Cyfrą setek nie może być 7.
4 mar 20:22
salamandra: 1,3,4,5*
4 mar 20:22
Jerzy:
Dokładnie tak.Tylko nie cztery kombinacje, tylko cztery możliwości.
4 mar 20:23
salamandra: dzięki, wybaczcie, pierwsza lekcja dziś z tego, muszę załapać
4 mar 20:23
Jerzy:
20:20 , na pierwszym miejscu : 1,3,4,5
4 mar 20:24
salamandra: ok mam:
jeżeli cyfra setek < 6
wtedy 4*6*5=120
jeżeli cyfra setek = 6, teraz nie wiem jak to logicznie zrobić żeby zbyt dużo nie rozpisywać
1*3*5=15
bo 6, (1,3,4), 7−2 (minus dwa, bo nie może to być 6 i któraś wzięta do cyfry dziesiątek), i
teraz chciałbym jakoś odjąć te z przedziału <645;650> ale nie wiem dlaczego akurat trzy muszę
zabrać, a nie 5?
4 mar 20:27
salamandra: Chyba, że przejrzyściej tak:
1*2*5=10
Rozpatrzyłem te mające 6, (1,3), (dowolna poza 6 i wybraną do cyfry dziesiątek)
I teraz po prostu mając "4" jako liczbę dziesiątek pasuje tylko 641 i 643 co daje w sumie 132,
czyli by sie zgadzało
4 mar 20:31
Jerzy:
64x − 2 możliwości
63x − 5 możliwości
61x − 5 możliwości
4 mar 20:33
salamandra:
4 mar 20:34
salamandra: b) liczb większych od 456
jeżeli cyfra setek = 4
45x − 2 możliwości
46x− 5 możliwości
47x− 5 możliwości
49x− 5 możliwości
17 możliwości
jeżeli cyfra setek > 4
4*6*5=120
Suma=137.
W ten sposób najłatwiej Jerzy?
4 mar 20:45
Jerzy:
4 mar 21:52
salamandra: dzięki
4 mar 22:03