matematykaszkolna.pl
stereometria salamandra: rysunekZadanie: W półkulę o promieniu długości R wpisano stożek, którego wierzchołek leży w środku kuli, a podstawa jest równoległa do podstawy półkuli. a) przedstaw objętość tego stożka jako funkcję kąta nachylenia tworzącej do płaszczyzny jego podstawy * b) wyznacz długość promienia podstawy stożka, przy którym jego objętość jest maksymalna i oblicz tę objętość. na razie a)
 r 
cosα=

R 
r=R*cosα
 H 
sinα=

R 
H=R*sinα
 1 
V=

*π*(R*cosα)2*R*sinα
 3 
 π*R2*cos2α*R*sinα π*R3*cos2α*sinα 
V=

=

3 3 
o to chodziło?
4 mar 17:22
Patryk: To zadania z Kiełbasy?
4 mar 17:25
salamandra: nie, z "Księgi Mądrości" mojego nauczyciela
4 mar 17:25
Patryk: Ale Kiełbasę też robisz, prawda?
4 mar 17:28
salamandra: Nie mam na razie czasu, zrobiłem może z 30 zadań, za dużo nauczyciel zadaje na bieżąco zdającym rozszerzenie
4 mar 17:29
Patryk: U mnie z klasy to wszyscy leżą z matmą, mają problemy z zadaniami z podstawy i nauczycielka robi lekcje jakby pod podstawę mimo, że 3/4 osób zadeklarowało rozsz. matmę I przypuszczam, że ja jedyny uczę sie do rozszerzenia, ale kurcze za dużo tego materiału troszkę
4 mar 17:31
salamandra: No u mnie 9 osób i zadania z tej książki co nam daje to widzisz jakie są, że bez pomocy tutaj bym leżał i kwiczał, a mówi, że trudniejsze to dopiero przed nami. Dzisiaj zaczęliśmy rachunek prawdopobieństwa.
4 mar 17:33
salamandra: rysunekb) H2+r2=R2 H2−R2=−r2 R2−H2=r2 r=R2−H2
 π 
V=

*(R2−H2)*H
 3 
 π 
V=

*R2H−H3
 3 
f(H)=R2H−H3 f(H)=−H3+R2H f'(H)=−3H2+R2 −3H2+R2=0 3H2=R2
 R2 
H2=

3 
 R2 R2 
H=

v H=−

3 3 
 R R3 R3 
H1=

=

v H2=−

3 3 3 
Pochodna mniejsza od zera w przedziale (−; H2), w H2 zmienia znak więc tam osiąga minimum Większa od zera w przedziale (H2; H1), więc tam funkcja rośnie, zmienia znak w H1 więc tam osiąga maksimum Mniejsza od zera w przedziale (H1;) więc tam funckja maleje
 R2 2R2 R2 R6 
r=R2−H2, więc r=R2

=

=

=

3 3 3 3 
dobrze?..
4 mar 18:04
salamandra: Mógłby ktoś potwierdzić wynik? Muszę mieć pewność, że jest dobrze
4 mar 20:19