stereometria
salamandra:

Zadanie:
W półkulę o promieniu długości R wpisano stożek, którego wierzchołek leży w środku kuli, a
podstawa jest równoległa do podstawy półkuli.
a) przedstaw objętość tego stożka jako funkcję kąta nachylenia tworzącej do płaszczyzny jego
podstawy
* b) wyznacz długość promienia podstawy stożka, przy którym jego objętość jest maksymalna i
oblicz tę objętość.
na razie a)
r=R*cosα
H=R*sinα
| | 1 | |
V= |
| *π*(R*cosα)2*R*sinα |
| | 3 | |
| | π*R2*cos2α*R*sinα | | π*R3*cos2α*sinα | |
V= |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
o to chodziło?
4 mar 17:22
Patryk: To zadania z Kiełbasy?
4 mar 17:25
salamandra: nie, z "Księgi Mądrości" mojego nauczyciela
4 mar 17:25
Patryk: Ale Kiełbasę też robisz, prawda?
4 mar 17:28
salamandra: Nie mam na razie czasu, zrobiłem może z 30 zadań, za dużo nauczyciel zadaje na bieżąco zdającym
rozszerzenie
4 mar 17:29
Patryk: U mnie z klasy to wszyscy leżą z matmą, mają problemy z zadaniami z podstawy i nauczycielka
robi lekcje jakby pod podstawę mimo, że 3/4 osób zadeklarowało rozsz. matmę

I przypuszczam,
że ja jedyny uczę sie do rozszerzenia, ale kurcze za dużo tego materiału troszkę
4 mar 17:31
salamandra: No u mnie 9 osób i zadania z tej książki co nam daje to widzisz jakie są, że bez pomocy tutaj
bym leżał i kwiczał, a mówi, że trudniejsze to dopiero przed nami. Dzisiaj zaczęliśmy rachunek
prawdopobieństwa.
4 mar 17:33
salamandra:

b) H
2+r
2=R
2
H
2−R
2=−r
2
R
2−H
2=r
2
r=
√R2−H2
f(H)=R
2H−H
3
f(H)=−H
3+R
2H
f'(H)=−3H
2+R
2
−3H
2+R
2=0
3H
2=R
2
| | R | | R√3 | | R√3 | |
H1= |
| = |
| v H2=− |
| |
| | √3 | | 3 | | 3 | |
Pochodna mniejsza od zera w przedziale (−
∞; H
2), w H
2 zmienia znak więc tam osiąga minimum
Większa od zera w przedziale (H
2; H
1), więc tam funkcja rośnie, zmienia znak w H
1 więc tam
osiąga maksimum
Mniejsza od zera w przedziale (H
1;
∞) więc tam funckja maleje
| | R2 | | 2R2 | | R√2 | | R√6 | |
r=√R2−H2, więc r=√R2− |
| = √ |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | √3 | | 3 | |
dobrze?..
4 mar 18:04
salamandra: Mógłby ktoś potwierdzić wynik? Muszę mieć pewność, że jest dobrze
4 mar 20:19