Dlaczego?
Nieogarnięty: Dla jakich wartości parametru a proste 3x+ay+1=0 i ax+3y−1=0 mają jeden punkt wspólny należący
do drugiej ćwiartki układu współrzędnych?
I teraz takie głupie pytanie. Czemu jak poskracam to mi nie wychodzi, a jak nie poskracam to mi
wychodzi?
4 mar 18:50
Jerzy:
A co ci dokładnie wyszło ?
4 mar 19:24
Nieogarnięty: Wyszedł mi inny przedział, poprawny jest (−
∞;−3)U(−3;3). I jak poskracam to nie wychodzi, a ja
tak jakby nie wiem, dlaczego
4 mar 19:50
Jerzy:
Bo jeśli nie skracasz, to wykluczasz a = 3 lub a = − 3. Natomiat po skróceniu wykluczasz tylko
a = 3.
4 mar 19:55
Nieogarnięty: Okej, dzięki
4 mar 21:29