Wielomiany
sall: Witam, szukam ciekawych sposobów rozwiązania tych przykładów.
Nie chodzi mu tutaj o to żeby rozpisać to na postać iloczynową i podstawiać pierwiastki "na
pałę" tylko o może jakieś ciekawsze i bardziej "sztuczkowe" rozwiązania.
Dla jakich wartości parametrów a, b wielomian W(x) jest podzielny przez
wielomian P(x), jeśli:
W(x) = x4 − 3x3 + 3x2 − ax + 2, P(x) = x2 − 3x + b
Dla jakich wartości parametrów a, b reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez
wielomian P(x) jest równa R(x), gdy
W(x) =x4 +(a + b)x3 + 2x2 + bx + 6, P(x) = x2 + 4x + 3, R(x) =x + 9?
4 mar 17:19
Tadeusz:
x2+9x
(x4−3x3+3x2−ax+2):((x2−3x+b)
−x4+12x3−bx2
9x*3+(3−b)x2−ax
−9x3+27x2−9bx
(30−b)x2−(a+9b)x+2
30−b=1 ⇒ b=29
a+9b=−3 itd
4 mar 17:41