Ile mozna utworzyc liczb pięciocyfrowych w zapisie których tylko cyfry pierwsza
Matematyka: Ile mozna utworzyc liczb pięciocyfrowych w zapisie których tylko cyfry pierwsza trzecia i piata
sa identyczne?
A.900 B.810 c.729 D.648
4 mar 12:41
Jerzy:
9*10*10 = 900
4 mar 12:43
Matematyka: A nie jednak 9*9*8 przecież identyczne mają być tylko 3
4 mar 12:49
Jerzy:
Racja , bo tylko trzy mają być identyczne , czyli: 9*9*8
4 mar 12:54
Matematyka: Kwestia czy ktoś jest w stanie to potwierdzić
4 mar 13:00
a7: 9 cyfr na pierwszym miejscu (każda oprócz zera) 9 na drugim (każda oprócz wybranej na pierwsze
miejsce), 1 na trzecim (ta co jest na pierwszym) 9 na czwartym 1 na piątym (ta co jest na
pierwszym i trzecim)
9*9*1*9*1=729
mi wychodzi c) 729
4 mar 15:14
Jerzy:
Co tu potwierdzać ? Na nieparzystych miejscach unieszczamy jedną z 9 cyfr, na drugim jedną z 9
cyfr i na czwartym jedną z 8 cyfr.
4 mar 15:15
a7: po zastanowieniu jednak na czwartym 8 gdyż pierwsza i czwarta nie mogą być takie same
9*9*1*8*1=648
4 mar 15:18
Jerzy:
@a7 , XYXZX
Za X wstawiamy jedną z 9 cyfr ( bez zera ) , za Y jedną z pozostałych 9 ( bez tej pierwszej) ,
Za Z ppdstawiamy jedną z ośmiu
4 mar 15:19
a7: tj gdyż druga i czwarta nie mogą być takie same
4 mar 15:20
Jerzy:
Druga i czwarta nie moga być takie same , ale też różne od cyfry na nieprzystych pozycjach.
4 mar 15:27