dla jakich wartości parametru m równanie nie ma rozwiązania
ISI: dla jakich wartości parametru m równanie − x2 + (x−3) |x| =0,25(m2 −1) nie ma rozwiązania
4 mar 08:02
Jerzy:
Dla x ≥ 0 mamy równanie: −x
2 + x
2 − 3x = 0,25(m
2 − 1) ⇔ −3x = 0,25(m
2 − 1)
| | 0,25(m2 − 1) | |
⇔ x = |
| , a więc nie będzie rozwiazań, gdy m2 − 1 ≥ 0 |
| | −3 | |
Dla x < 0 mamy równanie −x
2 − x
2 + 3x = 0,25(m
2 − 1) ⇔ − 2x
2 + 3x − 0,25(m
2 − ) = 0
i tutaj wystarczy , aby : Δ <0
4 mar 09:29
Jerzy:
Drobna korekta do pierwszego przypadku: m2 − 1 > 0
4 mar 09:33