Jak się nauczyc planimetri
Gangster: Witam, jaki sposób na nauke znienawidzonego przeze mnie działu− Planimetrii?
Piszę Maturę w maju i obecnie przerabiam zbiór kiełbasy, dział Planimetria z niektorych dzialow
wczesniej niektore zadanka sprawiały problem jednak ten dział to jakies fatum, praktycznie
żądnego zadania z poziomu rozszerzonego nie jestem w stanie ,zauważyć, Jakies porady? analiza
zadan? Coklowiek? Bo nerwy juz na wykonczeniu
4 mar 19:30
salamandra: Podaj przykład zadania, przechodziłem niedawno przez to samo, więc na konkretnym zadaniu Ci
podpowiem co i jak rozumieć "łopatologicznie" jako że miałem identyczny problem
4 mar 19:31
Gangster: W zadaniach na obliczenie czegoś jest znacznie lepiej, jak mam podane liczby to wiecej z tych
zadan jestem w stanie obliczyc. Zadania na ,wykaz ze, sprawiaja wiekszy problem a takowe
pojawiaja sie na maturze, nei wiem czy te 10% za te zadania jest warte ryzykowania spedzenia
reszty zycia w psychiatryku.
Obecnie znowu utknalem na zadaniu 52. Dane sa dlugosci bokow a i b trojkata. znajdz 3 bok
trojkata jezeli kat lezacy naprzeciw tego boku jest dwa razy wiekszy od kata lezacego
naprzeciw boku b. Z ciekawosci piszesz w tym roku mature?
4 mar 19:35
salamandra: Piszę, powiem Ci, że ja przestałem się przejmować tymi "wykaż", bo ich tak czy inaczej nie
wykujesz, nie ma schematu do nich, a na maturze max 2−3 punkty są za nie.
Zaraz spróbuję rozwiązać to zadanie co podałeś
4 mar 19:36
Gangster: Zazwyczaj z matma nie mam problemu ale ten dzial i te zadania to smiech na sali po prostu, nie
wiem no nie umiem ich zrobic ja nie wiem czy kielbasa dal je na takim poziomie czy po prostu
mi nie idzie ale cos jest nie tak.
4 mar 19:40
Gangster: Mowi się ze ,licz zadania to wiecej zauwazysz, w moim przypadku na ten rodzaj zadan sie to nie
sprawdza ile zadan nie przeanalizuje to jak dostaje zadanie tego typu nie wiem jak ruszyc.
4 mar 19:41
salamandra:
4 mar 19:46
salamandra:

γ=180−(180−2α)= 2α, więc ABC i DBC podobne
4 mar 19:56
salamandra: Pewnie coś pokręciłem, ale coś w tym stylu chyba trzeba kombinować
4 mar 19:58
Gangster: Nie dobra nie rob, szkoda twojego czasu to jedno zadanie nic nie zmieni, uznalem ze za bardzo
szanuje swoje zdrowie, zeby probowac ,nauczyc, sie tych zadan na wykaz z planimetrii
4 mar 20:05
a@b:

dwa razy z podobieństwa trójkątów ABC i ADC z cechy (kkk)
| | x | | a | | c−x | | b | |
to: |
| = |
| i |
| = |
| |
| | b | | c | | b | | c | |
x=ab/c i c−x= b
2/c
c
2−ab= b
2 ⇒ c
2= b(a+b)
c=
√b(+b)
=========
i po ptokach
4 mar 20:06
a@b:
Poprawiam zapis:
c= √b(a+b)
===========
4 mar 20:07