W czworościanie o podstawie ABC i wierzchołku S dwie krawędzie AB i CS mają długość 2, a
długość każdej z pozostałych krawędzi jest równa 3. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Wykorzystałem trójkąt zielony i wyszło mi tak jak w odpowiedziach,natomiast wykorzystując
zielony wyszło zupełnie coś innego, wyszły inne wysokości, chyba nie jest to możliwe?
Obliczenia sprawdzałem parę razy już.
Z tw. Pitagorasa x=2√2 ,pole tego trójkąta=2√2
| 3a | 4√2 | |||
zatem 2√2= | czyli a= | |||
| 2 | 3 |
| √47 | √47 | |||
,czyli pole szarego jest równe | ||||
| 6 | 4 |
| √47 |
| 3√94 | √47 | ||||||||||
= | ,czyli h= | licząc objętość wychodzi V= | |||||||||||
| 4 | 2 | 16 | 4 |
Wpisujemy czworościan w prostopadłościan o podstawie kwadratowej i wysokości c.
1) Vprostop.=a2*c
22=a2+a2 ⇔2a2=4, a2=2
32=a2+c2 ⇔9=2+c2
c2=7, c=√7
Vprostop.=2√7
2) Od objętości prostopadłościanu odejmujemy objętość 4 naroży.
| 1 | 1 | 2 | ||||
VABCS=2√7−(4* | * | *a2*c)=2√7− | *2*√7 | |||
| 3 | 2 | 3 |
| 2√7 | ||
VABCS= | ||
| 3 |