Oblicz pole obaszaru pomiedzy krzywymi x^2 , 1/x^2 i y=0
fifB: Tak jak w pytaniu, potrzebuje pomocy z zadaniem i obliczeniem obszaru pomiedzy krzywymi y=x
2 ,
y=1/x
2 oraz y= 0.
Wpadłem na rozbicie na dwie całki oznaczone:
0 ∫
1 x
2− (i tu nie wiem jak zapisac y=0 ?) dx
oraz
1∫
+∞ 1/x
2 − (po raz kolejny nie wiem jak zapisac y=0) dx ?
z góry dziękuje za pomoc
4 mar 17:34
wredulus_pospolitus:
tak ... w obu przypadkach wpisujesz −0 czyli nic nie wpisujesz
4 mar 17:43
fifB: dzieki, i jeszcze sie spytam, te pola mnoze razy dwa? bo mam symetryczna część po lewej stronie
wykresu? I jezeli dobrze policzylem pierwsza całka to po prostu 1/3 a druga z podanych jest
równa 1?
4 mar 17:57
janek191:
4 mar 18:17
fifB:

te dwa pola są równe 4/3? czyli w sumie 8/3?
4 mar 18:23