geometria analityczna
Lolek: Punkt D(−2,−1) jest spodkiem wysokości opuszczonej z wierzchołka A(4,2) trójkątar równobocznego
ABC
Wyznacz współrzędne:
a)środka okręgu opisanego na tym trójkącie
b)pozostałych wierzchołków tego trójkąta
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
janek191:

a)
D = ( −2, −1)
A = ( 4, 2)
S =( x, y)
Mamy
→ →
| | 1 | |
[ x + 2, y + 1 ] = |
| *{ 4 + 2, 2 + 1 ] |
| | 3 | |
x + 2 = 2 i y + 1 = 1
x = 0 i y = 0
S = ( 0, 0)
===========
b) →
SA = [ 4, 2 ]
r = I SA I =
√16 + 4 =
√4*5 = 2
√5
Napisz równanie pr DA i pr prostopadłej do pr DA przechodzącej przez D.