Dla jakich wartości parametru m równanie ma trzy różne rozwiązania
ISI: Dla jakich wartości parametru m równanie x2 + 2(m−3)|x| + m2 −1 =0 ma trzy różne rozwiązania
? dla znaezionej wartości parametru m podaj rozwiązania tego równania.
4 mar 08:05
Miss Truth:
4 mar 08:59
Jerzy:
Dla dowolnego m mamy równanie kwadratowe, które może mieć maksimum dwa rozwiązania.
4 mar 09:40
4 mar 10:24
Jerzy:
Racja.
4 mar 10:40
Jerzy:
Funkcja jest funkcją parzystą, a więc pierwiastki ( o ile istnieją ) są symetryczne wzgledem
osi OY.
Jeśli mają być trzy pierwiastki, to jeden z nich musi być równy 0
f(0) = 0 ⇔ m2 − 1 = 0 ⇔ m = 1 lub m = −1
4 mar 10:49