funkcja wymierna
trefix: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| =1 |
| (x+5)(x+6) | | (x+6)(x+7) | | (x+7)(x+8) | | (x+8)(x+9) | |
jak to najszybciej rozwiązać?
4 mar 00:26
4 mar 00:37
a7: to najszybciej
4 mar 00:37
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
więc w Twoim przypadku
i rozwiązujesz już 'standardowo'.
4 mar 00:55
wredulus_pospolitus:
później jeszcze można 'przyśpieszyć' licząc
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
L = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | x+5 | | x+9 | | (x+7) − 2 | | (x+7)+2 | |
| | (x+7) + 2 − [ (x+7) − 2] | |
= |
| = .... itd. |
| | (x+7)2 − 4 | |
4 mar 00:59
a@b:
Nie ma sensu "przyśpieszać"
4=(x+5)(x+9)
x
2+14x+41=0 Δ=...........
x=........
x=........
4 mar 01:08
wredulus_pospolitus:
jest ... bo wtedy nie liczymy Δ
4 = (x+7)2 − 4 −> (x+7)2 = 8 −> x+7 = ±2√2 −> x = −7 ±2√2
4 mar 01:16
a@b:
Uczniowie "kochają" deltę
4 mar 01:17