Oblicz trygonometria
Kama: Oblicz cos55*cos65*cos175
Proszę o pomoc
4 mar 00:00
wredulus_pospolitus:
na pewno takie dokładnie są kąty
4 mar 00:02
a7: albo takie dokładnie znaki?
4 mar 00:03
a7: tzn tylko mnożenie?
4 mar 00:03
Kama: Mnożenie, a zadanie jest z ksera więc tak...
4 mar 00:07
wredulus_pospolitus:
Jaki poziom nauczania
4 mar 00:11
Kama: | | √6+√2 | |
− |
| taki ma być wynik |
| | 16 | |
4 mar 00:12
Kama: LO, II klasa
4 mar 00:13
wredulus_pospolitus:
bardzo dobry wynik ... ponownie się pytam o poziom nauczania
4 mar 00:14
Kama: Rozszerzenie
4 mar 00:16
a7: mi wyszło sin10sin5−cos15 i już dalej nie mam pomysłu
4 mar 00:46
a@b:
Pomijam stopnie "o"
cos175=−cos5
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
cos65*cos55= |
| (cos120+cos10) = |
| (− |
| +2cos25−1)=− |
| +cos25 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
to
| | 3 | | 1 | | cos15 | |
cos65*cos5*cos175= |
| cos5−cos35)= − |
| cos(3*5)= − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
=====
bo
cos(3α)=4cos3α−3cosα
4 mar 00:47
a@b:
i jeszcze skorzystałam
ze wzoru cos(2α)=2cos2α−1
4 mar 00:49
a@b:
Poprawiam jeszcze chochlika
cos65*cos55*cos175 =....
4 mar 00:51
Kama: Super, dzięki za pomoc
4 mar 01:27
a@b:
Na zdrowie
4 mar 01:29