Prawdopodobieństwo
Maciek: Witam,
Czy mógłby mi ktoś dać radę, jak się efektownie nauczyć prawdopodobieństwa? Bo miałem już kilka
lekcji z tego działu, nauczyciel rozrysował jakiś schemat, pytania i w zalezności czy
zdarzenia się powtarzają czy nie, później drugie pytanie, znów dwie możliwe opcje i po tych
wszystkich permutacjach i wariacjach wszystko mi się pomieszało
4 mar 16:11
Leszek: Zacznij od rozpisywania najprostrzych zadan np.
1) ze zbioru cyfr { 1,2,3} losujemy kolejno dwie cyfry tworzac liczbe dwucyfrowa .
Jest to zbior zdarzen elementarnych czyli : 12,13,21,23,31,32 , sa to dwuelementarne
wariacje bez powtorzen , ilosc ich obliczamy na podstawie ogolnego wzoru :
N = n!/( n−k)! = 3!/1!= 6 , | Ω | = 6
A− zdarzenie , ze otrzymana liczba jest podzielna przez 3 , czyli A= { 12,21}
| A | = 2
P(A) = | A|/ | Ω | = 1/3 ,
Zrob ten przyklad dla losowania dwuch cyfr ze zwracaniem , beda to warjacje z powtorzeniami
np. Ω = { 11,12,22, 21 ......} ogolny wzor to N= nk = 32 = 9
Dokoncz !
4 mar 20:45
wredulus_pospolitus:
Efektownie? Czy efektywnie?
Jeżeli efektownie − to polecam naukę prawdopodobieństwa stojąc na jednej ręce na iglicy
jakiegoś wieżowca −−− z pewnością będzie to efektowna nauka prawdopodobieństwa.
4 mar 21:14
daras: lepiej zagraj w oczko, lotto albo w brydża
4 mar 22:46
a@b:
Ooo ... tak.... w brydża ♠♥♦♣
4 mar 22:48