matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 31.3.2017
Zadania
Odp.
1
Ania:
Proszę o pomoc, z góry dziękuję
Dane są zbiory liczbowe :
2
majsa:
Rozwiąż nierówność |x
2
−3x+2|≥|x−1|
1
izak:
:::rysunek::: Wyznacz naciag w zawiesiach
4
Ola:
Witam, jaka jest liczba wykonań pętli w zależności od multiplier, jeżeli for(int k=multiplier; k>multiplier/4;k−−). Wiem że w odpowiedzi będzie logarytm ale nie mam
1
Kamil:
Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y,z takich, że x+y+z=0, prawdziwa jest nierówność xy+yz+zx≤0.
3
Karina:
Witam, co w tym wyrażeniu jest czynnikiem dominującym? I jakie jest O(...)? a) nlog
3
n+nlog
2
n
4
Pisces:
Dla jakich wartości parametru m równanie 1+2 cos2 x + 4 cos4 x + ... =m ma rozwiązanie
1
Studentka:
Oblicz pesymistyczną, średnią i optymistyczną liczbę operacji DoWork w zależności od parametru a. Przyjmij że funkcja Random zwraca liczby z przedziału od 0 do 1 z równym
8
majsa:
Dane są zdarzenia losowe A,B ⊂Ω takie ,że P(A) =
2
7
,P(AuB)=
3
5
. Oblicz P(B\A), gdzie zdarzenie B\A oznacza różnice zdarzeń B i A . Bardzo proszę o wytłumaczenie, bo nic z tego nie
2
Dom1n1ka:
Dane są wielomiany G(x)=x
4
+3x
3
+x
2
−2 i V(x)=x
4
+3x
3
+2 stopień wielomianu G(x)−V(x) jest równy ?
4
siedem:
W graniastosłupie prawidłowym trijkątnym ABCA'B'C' o krawedzi bocznej 4 i krawedzi podstawy 9 poprowadzono płaszczyznę przez krawędz AB dolnej podstawy i środek ciężkości górnej podstawy.
13
Robert:
Mam problem z wyznaczeniem dziedziny funkcji, jak policzyć takie coś? 1. log
x+2
(4x−2)>0
4
mały:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 30 stopni
3
Poszukiwacz:
Algebra Herdegen A. Algebra liniowa i geometria Podręcznik Przykłady Zadania
2
cc:
Oblicz pole rombu o boku długości 6 wiedząc że suma długości przekątnych tego rombu jest równa 16
4
Próbuję studiować:
Mam prośbę o rozwiązanie 2 całek nieoznaczonych. Są to ostatnie całki w zadaniu domowym e−trapeza.
14
Pati18773:
Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych? f(x)=log
0,5
Imx
2
+2
√
2
x+m+1I
12
Kasia:
Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego wiedząc że a
2
=−25 i a
3
=5
7
Michał:
"masło−maślane"
1
maloambitna:
wyznacz wartosci parametru k, dla których rownanie: −x
2
−2x+k−3=0 ma dwa pierwiastki róznych znaków
2
c:
Narysuj wykres funkcji
9
Robert:
Jak narysować taką funkcję? U{2x
2
}{|x−1|+|x+1|
7
Farg:
Rozwiąż równanie:
2
słutanka hurrem :
Ile jest takich par a b ze iloczyn jest liczba parzysta i mi wyszlo 16 dobrze
?
2
poszukujący:
Znajdź równanie prostej zawierającej dwusieczną tego kąta utworzonego przez proste k: x+3y−1=0 oraz l: 6x−2y+1=0, do obszaru którego należy punkt P=(3,1). Policzyć dwusieczne umiem, ale nie
0
xx:
Dług 80 mln oprocentowany na 10% rocznie ma być spłacony w 12 równych ratach rocznych, ale dopiero po 5 latach wolnych od spłat. Ustal wysokość łącznej raty rocznej
5
Adam.:
1. Punkty A= (−4,− 1), B= (0,−5), C=(2,1) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego. Wyznacz równanie osi symetrii tego trójkąta.
17
słutanka hurrem :
Liczba pierwiastek 4 stopnia (−4)
−
2 * 8
4
/3 będzie 8 tak mi wyszlo
2
Majka:
Pole trójkąta prostokątnego ABC jest równe 6√3. Wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego dzieli kąt prosty w stosunku 1:2.
4
Steve:
Wykaż, że dla x ∊ <−2; 3/2 > zachodzi równość |x+2|−|2x−3|= 3x−1. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy to zadanie jest dobrze sformułowane?
2
Adam.:
1. W urnie znajdują się 4 kule czarne, 3 białe i 1 zielona. Losujemy dwa razy po jednej kuli bez zwracania. Opisz drzewkiem doświadczenie losowe i oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
2
matmaa:
Podaj wzór funkcji
1
Gucio18:
Wielomian W(x)=x
3
−3x
2
−x+3 ma 3 pierwiastki całkowite.Wykaż że jeżeli P(X)=W(x)+x+2 to wielomian P ma tylko 1 pierwiastek
1
slava:
Wykaż że 6
15
>27
8
1
cotyniepowiesz98:
Wewnątrz trójkąta ABC obrano punkt P tak, że kąt CAP = kąt CBP. Uzasadnij, że trójkąt APL ~ trójkąta BPK oraz trójkąt APB~trójkąt KLP , gdzie punkty K i L są punktami przecięcia prostych
3
Gemundo:
~b + (~a) * b = y jakie prawo zastosować?
3
Izzy:
Jak wyznaczyć pochodną takiej funkcji
x
2
f (x) =
+
2
x
?
10
Adam.:
1. W urnie znajdują się 4 kule czarne, 3 białe i 1 zielona. Losujemy dwa razy po jednej kuli bez zwracania. Opisz drzewkiem doświadczenie losowe i oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
4
Polka:
Jak wyglada przekrój osiowy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wpisanego w kule? I jakie dane maja być na rysunku?
13
Adam:
podstaw zwyczajnie dla x=0 mamy 1
4
Mariusz:
Co z x=−1 ?