Wyznacz zbiór wartości funkcji
Kresca:
| | (x+1)(x+1) | |
Próbując to doprowadzić do najprostszej postaci wyszedł mi wynik |
| − czy |
| | (x+1)x+3x | |
| | x+1 | |
to może jest tym samym co |
| ? |
| | x+3 | |
Czy zbiór wartości funkcji wymiernej określa się za pomocą jej dziedziny?
30 mar 14:25
Adamm: | | x+1 | |
tak, to jest tym samym co |
| |
| | x+3 | |
tak, zbiór wartości jest zależny od dziedziny funkcji
30 mar 14:36
Mariusz:
Co z x=−1 ?
Ułamek skrócony daje 0
ale ułamek przed skróceniem daje dzielenie przez zero
| | 0 | |
Podczas liczenia granicy będziemy mieli symbol nieoznaczony |
| |
| | 0 | |
31 mar 10:31
Mila:
D:
x
2+4x+3≠0
Δ=16−12=4
x
1≠−3 i x≠−1
D=R\{−3,−1}
| | (x+1)2 | |
F(x)= |
| dla x∊D |
| | (x+1)*(x+3) | |
| | x+1 | | x+3−3+1 | | −2 | |
f(x)= |
| = |
| =1+ |
| |
| | x+3 | | x+3 | | x+3 | |
y=1 asymptota pozioma
1∉Zw
f
f(−1)=0 ponieważ (−1) ∉D to 0 nie należy do zbioru wartości f(x)
Zw
f=R\{0,1}
31 mar 18:51
Adam: Mariusz, przecież wiadomo że x=−1 wyrzucamy z dziedziny
po wyznaczeniu dziedziny możemy uprościć funkcję
31 mar 18:55