p − wysokość ściany bocznej
k − krawędź
| 1 | ||
x = | h ( h − wysokość podstawy ) | |
| 3 |
| 2 | ||
y = | h | |
| 3 |
| a√3 | ||
h = | ||
| 2 |
| 1 | a2√3 | ||
V = | *H | ||
| 3 | 4 |
Wprowadzam oznaczenia zgodnie z własnościami "trójkąta ekierki"(30o,60o,90o)
a=6H , hp=3H√3
Z tw. Pitagorasa w ΔOCS:
H2+(2H√3)2=(√13)2 ⇒ 13H2=13 ⇒ H=1
| 1 | ||
Pp= | *6H*3H√3=9H2√3 =9√3 [j3] | |
| 2 |
| 1 | ||
V= | *Pp*H=3√3 | |
| 3 |
| 1 | ||
Pc= Pp+3* | *6H*2H= 9√3+18 =9(√3+2) [j2] | |
| 2 |
Pozdrawiam
Ale to jest mały ból
A jak bedzie duzo wiekszy to jak napiszesz?
duży b..l