Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y,z takich, że...
Kamil: Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y,z takich, że x+y+z=0, prawdziwa jest
nierówność xy+yz+zx≤0.
Możesz skorzystać z tożsamości (x+y+z)2=x2+y2+z2+2xy+2xz+2yz.
I sposób:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3837.html
II sposób:
https://www.youtube.com/watch?v=Uz0USeuM6Ow
Czy II sposob jest prawidłowy?
31 mar 21:17
5-latek: Moim skromnym zdaniem tak ale z mala uwaga
Brakuje na poczatku zdania ""Jesli ta nierownosc jest prawdziwa przeksztalcam te nierownosc
rownowaznie"" lub po kazdym przejsciu symbol ⇔