Zdarzenia losowe
majsa: Dane są zdarzenia losowe A,B ⊂Ω takie ,że P(A) =
27 ,P(AuB)=
35. Oblicz P(B\A), gdzie
zdarzenie B\A oznacza różnice zdarzeń B i A . Bardzo proszę o wytłumaczenie, bo nic z tego nie
rozumiem ,z góry dziękuję
31 mar 20:38
Jack:
wzorek
P(AUB) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
i drugi wzorek
P(B\A) = P(B) − P(A∩B)
wiemy, ze
| | 2 | | 3 | |
P(A) = |
| oraz P(AUB) = |
| |
| | 7 | | 5 | |
zatem podstaw wszystko i masz wynik
31 mar 20:49
majsa: Ale nie mam P(A∩B) więc jak to wyliczyc ?
31 mar 20:53
majsa: @Jack pomożesz dalej ?
31 mar 20:57
Tadeusz:
popatrz na wzorki, które napisał Ci
Jack ... tam już wszystko masz
31 mar 21:06
majsa: Nie wiem dalej ...
31 mar 21:08
Tadeusz:
P(AUB) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
P(AUB)−P(A)=P(B\A)
31 mar 21:17
majsa: Mógłbyś mi to rozpisać ?
31 mar 21:26
Jack:
| | 3 | | 2 | |
P(B\A) = P(AUB) − P(A) = |
| − |
| |
| | 5 | | 7 | |
31 mar 23:30