Najrysuj funkcję y=(2x^2)/(|x-1|+|x+1|)
Robert: Jak narysować taką funkcję?
U{2x
2}{|x−1|+|x+1|
31 mar 14:41
Jerzy:
W przedziałach.
31 mar 14:42
31 mar 14:42
Jerzy:
Rozbij na przedziały: (−∞;−1) [−1;1) [1;+∞)
31 mar 14:43
Jerzy:
Oczywiście przedziały otwarte !
31 mar 14:46
relaa:
Dlaczego otwarte?
31 mar 15:05
Jerzy:
No racja ... pospieszyłem się.
31 mar 15:06
zef: Zacznijmy, od tego że Dziedziną funkcji f będzie Df=R
Wynika to z tego że w mianowniku mamy sumę 2 wartości bezwzględnej, a to nigdy się nie
wyzeruje.
Rozbijamy to na przedziały:
I. x∊(−
∞;−1)
f(x)=−x
II. x∊<−1;1)
f(x)=x
2
III. x∊<1;
∞)
f(x)=x
Podsumowując:
| | ⎧ | −x dla x∊(−∞;−1) | |
| f(x)= | ⎨ | x2 dla x∊<−1;1) |
|
| | ⎩ | x dla x∊<1;∞) | |
31 mar 17:04
Jerzy:
Suma dwoch wartosci bezw. moze sie wyzerowac (tutaj nie ).
31 mar 17:43
zef: Racja w przypadku gdy będzie 0+0, ale tutaj taka sytuacja nie nastąpi
31 mar 17:46