2 całki
Próbuję studiować: Mam prośbę o rozwiązanie 2 całek nieoznaczonych.
Są to ostatnie całki w zadaniu domowym e−trapeza.
Jak dla mnie level hard i pewnie się nie przyda ale jestem ciekawy jak to zrobić.
Wiem, że są do tego wzory ale nie wiem jak to ugryźć
31 mar 18:46
Jerzy:
1) podstawienie: x
4 = t , 4x
3dx = dt
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
... = |
| ∫ |
| dt = |
| arctgt = |
| arctgx4 + C |
| | 4 | | 1 + t2 | | 4 | | 4 | |
31 mar 18:47
Jerzy:
2)
2
x= t ln2*2
xdx = dt
| | 1 | | 1 | | 1 | |
... = |
| ∫ |
| dt = |
| arcsin(4x) + C |
| | ln2 | | √1 − t2 | | ln2 | |
31 mar 18:49
Jerzy:
Upss .... na końcu arcsin(2
x) oczywiście
31 mar 18:53
vv: próbuję czytać , wiem, że sa jakies litery ale nie wiem jak je poskładać
zróbcie to za mnie
31 mar 22:44