rozszerzenie
Adam.: 1. Punkty A= (−4,− 1), B= (0,−5), C=(2,1) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego. Wyznacz
równanie osi symetrii tego trójkąta.
| | ⎧ | x−1 gdy x<1 | |
| 2. Zbadaj ciągłość funkcji f określonej wzorem f(x) = | ⎩ | x2−1 gdy x≥1 | w punkcie
|
x0= 1
3. Podaj przedziały monotoniczności funkcji y= x
3 − 2x
2+x−5
31 mar 10:52
Jerzy:
Co potrafisz sam ?
31 mar 10:55
===:
środek odcinka AB
współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez A i B
równanie symetralnej
31 mar 10:58
Jerzy:
2.
limx→1+ = lim (x−1) = 0
limx→1− = lim (x2 − 1) = 0
f(1) = 0
Funkcja jest ciagła w punkcie : x = 1
31 mar 11:00
Jerzy:
3)
f'(x) = 3x2 − 4x + 1
Teraz ustal jaki znak ma pochodna w jakich przedziałach.
31 mar 11:01
Jerzy:
W 2) odwrotna zbiezność x , ale wynik ten sam.
31 mar 11:02