zbior wartoci fkcji tryg
przyszłymakler: Witam.
Dwa pytania:
| | π | | π | |
1. Jak wyznaczyć zbiór wartości funkcji y=cos(x− |
| ) na przedziale <0; |
| > |
| | 8 | | 2 | |
| | π | | π | |
2. Jak wyznaczyć zbiór wartości funkcji √2cos2(x− |
| ) na przedziale <0; |
| > |
| | 8 | | 2 | |
30 mar 17:01
przyszłymakler: Żeby nie zakładać nowego tematu to jeszcze:
Wyznacz wektor prostopadły do wektora [12,5] o długości 1
30 mar 17:02
Adamm: [12, 5]•[x, y] = 0
12x+5y=0
x
2+y
2=1
takie równania musi spełniać ten wektor (długość = 1 oraz warunek prostopadłości)
| | 5 | | 12 | | 5 | | 12 | |
stąd mamy (x, y)∊{(− |
| , − |
| ), ( |
| , |
| )} |
| | 13 | | 13 | | 13 | | 13 | |
30 mar 17:09
Adamm: jeśli chodzi o zbiory tych funkcji
można podejść do tego na 2 sposoby
1. pochodna
2. rysunek i odczyt z wykresu
30 mar 17:11
Mila:
(2)
najprościej:
[12,5]⊥[5,−12] bo 12*5+5*(−12)=0
Albo
[12,5]⊥[−5,12]
Wybierasz wektor i normalizujesz.
30 mar 17:53
Jack: Milu
normalizacja polega na policzeniu dlugosci wektora i podzieleniu kazdej wspolrzednej przez
dlugosc?
30 mar 17:58
Adamm: wektor normalny: czytaj wektor o długości 1
30 mar 18:04
Mila:
Tak.
30 mar 18:07
Jack: No czyli jednostkowy... N to chyba dobrze mysle.
30 mar 18:07
Jack: Ok. Dzieki.
30 mar 18:07
Adamm: pomyliłem pojęcia, przepraszam
30 mar 18:15
przyszłymakler: | | π | | π | |
a np. ta funkacj √2cos2(x− |
| ) na przedziale <0; |
| > |
| | 8 | | 2 | |
Jak wyznaczyć jej wartość dla argumentu o i pi/2?
| | π | |
Wiadomo, że to będzie rozciągnięty w pionie o √2 wykres cosinus2x przesunięty o |
| w |
| | 8 | |
prawo, ale jak wyznaczyć konkretne wartości niezbędne do rysowania wykresu, gdy nie ma takich
| | π | |
"typowych wartości" typu cos |
| |
| | 4 | |
31 mar 16:15
31 mar 16:16
Adam: podstaw zwyczajnie
dla x=0 mamy 1
dla x=pi/2 mamy −1
31 mar 19:08