c. geometryczny
Kasia: Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego wiedząc że
a2=−25 i a3=5
31 mar 18:19
Jerzy:
a3 − a2 = r
5 + 25 = 30 = r
a1 = a2 − r = 5 − 25 = −20
an = − 20 + (n − 1)*30 = 20 + 30n − 30 = 30n − 10
31 mar 18:21
Kasia: Jerzy dziękuję
31 mar 18:23
Jerzy:
Źle..
a1 = a2 − r = −25 − 30 = −55
an = −55 + (n − 1)*30 = −55 + 30n − 30 = 30n − 85
31 mar 18:24
Eta:
"czytanie ze zrozumieniem" : ciąg
geometryczny
31 mar 18:26
Jerzy:
Masakra
31 mar 18:27
Kasia: A a
1 na pewno wyszło dobrze
31 mar 18:27
Eta:
31 mar 18:27
Jerzy:
Wszystko jest źle, bo to ciąg geometryczny ...sorry
31 mar 18:28
31 mar 18:28
31 mar 18:29
Eta:
Poprawiam zapis
31 mar 18:30
Jerzy:
| | a2 | | −25 | |
a1 = |
| = |
| = 125 |
| | q | | −1/5 | |
| | 1 | |
an = a1*qn−1 = 125*(− |
| )n−1 |
| | 5 | |
31 mar 18:32