Ciąg
Pisces: Dla jakich wartości parametru m równanie 1+2 cos2 x + 4 cos4 x + ... =m ma rozwiązanie
Wyliczylam juz sume ciagu 11−cos1x
Oraz |q|<1 i wyszlo mi −1/2<cos2<−1/2 wiec moim zdaniem przedzial to <−1/2;1/2> natomiast
ksiazka podaje (0;1> czy ktos moze wytlumaczyc mi dlaczego? I pomoc w dokonczeniu zadania?
31 mar 21:10
5-latek: A czy cos2x moze byc ujemny ?
31 mar 21:16
Pisces: O kurcze. Faktycznie nie zwróciłam na to uwagi boze😂 ale i tak nie tlumaczy to dlaczego jest
(0;1> a nie (0:1/2>
31 mar 21:18
Pisces: Okej. Tak qiec wyliczylam ze cos2 x= 1−m2m i podstawilam to do warunku q<1 ale wyezlo mi
z tego ze m<1 a odpowiedz to m(1;∞)
31 mar 21:36
Mila:
Dla jakich wartości parametru m równanie:
1+2 cos
2 x + 4 cos
4 x + ... =m ma rozwiązanie
1+2 cos
2 x + 4 cos
4 x + ... =m
c.g
a
1=1
q=2cos
2x , |2cos
2x|<1⇔
0<2cos
2x<1 /:2
Stąd:
| | m−1 | | m−1−m | | −1 | |
[m<0 lub m>1] i [ |
| −1<0⇔ |
| <0⇔ |
| <0]⇔ |
| | m | | m | | m | |
[m<0 lub m>1] i m>0⇔
m>1
==========
31 mar 22:26