Prawdopodobieństwo
Adam.: 1. W urnie znajdują się 4 kule czarne, 3 białe i 1 zielona. Losujemy dwa razy po jednej kuli
bez zwracania. Opisz drzewkiem doświadczenie losowe i oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A− Wylosowano dwie kule białe
B− wylosowano kule białą i czarną
C− Wylosowano dwie kule zielone
2. 1. Pierwszy strzelec trafia w cel z prawdopodobieństwem 0,4 ,a drugi z prawdopodobieństwem
0,8 .Każdy strzelec oddał jeden strzał do tego samego celu. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia, że cel został trafiony dokładnie dwa razy.
3. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń
a) w jednokrotnym rzucie kostką wypadnie liczba parzysta
b) w dwukrotnym rzucie kostką wypadnie 2 razy ta sama liczba
c) w rzucie monetą wypadnie orzeł
4. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia w dowolnym ustawieniu w szeregu 4 chłopców i 3
dziewczynki
a) stoją najpierw dziewczynki a potem chłopcy
b) pierwsza stoi dziewczynka
5.Losujemy jedną kartę ze zbioru 24 kart. Oblicz jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania
a) pika
b) figury
c) asa kier
6. Ze zbioru cyfr {2,4,6,8} losujemy dwa razy po jednej cyfrze. Podaj dwa przykłady zdarzeń
losowych dla tego doświadczenia losowego. Określ ich prawdopodobieństwo
7. Rzucamy dwa razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A− za pierwszym razem wypadła liczba oczek podzielna przez 2
B− suma oczek jest podzielna przez 4
C− za każdym razem wypadła inna liczba oczek
Określ zdarzenie przeciwne do zdarzenia C
31 mar 00:14
Janek191:
z.2
P( A) = 0,4*0,8 = 0,32
31 mar 00:16
31 mar 00:18
Adam.: Dzięki
31 mar 08:57
Jerzy:
3)
a)
|Ω| = 6
|AI = 3
b)
|Ω| = 36
|A| = 6
c)
|Ω| = 2
|A| = 1
31 mar 08:59
Jerzy:
3)
a)
|Ω| = 7!
a)
|A| = 3!*4!
b)
|A| = 3*6!
31 mar 09:01
Jerzy:
To wyżej, to oczywiście zad 4)
31 mar 09:02
Jerzy:
6)
Np: (2,4) , (6,8)
|Ω| = 4*3
|A| = 2
31 mar 09:05
Jerzy:
7)
Spróbuj sam..
Wypisz zdarzenia sprzyjające zdarzeniu A.
31 mar 09:09
Adam.: dziękuję!
31 mar 10:55
Jerzy:
Co z zad 7 ?
31 mar 10:56