Wyznacz naciąg na zawiesiach
izak:

Wyznacz naciag w zawiesiach
Dane:
F=100N
A= 30 stopni
B=45 stopni
31 mar 21:20
'Leszek: Narysuj rownoleglobok ktorego przekatna jest wektor F , zas boki sa wektorami FA
i FB . Rownoleglobok zbudowany jest z dwoch trojkatow , kazdy o katach 30 °,
45° , 105°
Zastosuj tw.cosinusow
FB2 = F2 + FA2 − 2F*FA * cos 30°
FA2 = F2 + FB2 − 2F *FB *cos 45°
Odejmj rownania , otrzymasz √2 *FB = √3 *FA
podstwa do ktoregos i otrzymasz FA i nastepnie FB,
Powodzenia !
31 mar 22:35
izak: Fa=115, 47 N
Fb= 141,42
Zgadza sie ?
1 kwi 19:25
izak: może ktos policzyc ?
21 kwi 16:57