Wykaż że
Steve: Wykaż, że dla x ∊ <−2; 3/2 > zachodzi równość |x+2|−|2x−3|= 3x−1.
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy to zadanie jest dobrze sformułowane?
Jak podstawiam wartości mniejsze od 3/2 to równość jest spełniona ale jak podstawie 3/2 to już
nie?
31 mar 09:49
Jerzy:
Jest spełnione.
31 mar 09:51
Steve: Ale czy w tej drugiej wartości nie wyjdzie zero jak podstawie 3/2? I wtedy wychodzi mi coś
takiego x + 2 − 2x + 3 = −x + 5 to jest różne od 3x − 1;
31 mar 09:55
Jerzy:
L = |1,5 + 2| − 2|3 − 3| = |3,5| − |0| = 3,5
P = 3*1,5 − 1 = 4,5 − 1 = 3,5
L = P
31 mar 09:56
Steve: Dziękuje bardzo za pomoc
31 mar 09:58