Oblicz długości środkowych trójkąta.
Majka: Pole trójkąta prostokątnego ABC jest równe 6√3.
Wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego dzieli kąt prosty w stosunku 1:2.
Obliczyć długości środkowych, wychodzących z wierzchołków ostrych tego trójkąta.
31 mar 09:49
Jerzy:

IBCI = a
IACI = a
√3
Z pola trójkata obliczasz a = 2
√6
| | 1 | |
ICKI2 + ( |
| a)2 = (a√3)2 |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | a√3 | |
IBLI2 = ( |
| a)2 + ( |
|
| )2 |
| | 2 | | 2 | 2 | |
31 mar 10:22
Eta:
| | 1 | |
P(ABC)= |
| *|AC|*|BC| =6√3 ⇒ a=√6 |
| | 2 | |
z tw. Pitagorasa w trójkątach
AFC i BEC
y
2=(2a)
2+(a
√3)
2 x
2=a
2+(2a
√3)
2
y
2=7a
2=42 x
2=13a
2=78
y=........... x=.......
31 mar 17:34
Majka: Eta wkradł się błąd, a wychodzi 2√6, Jerzy pierwszy Pitagoras chyba źle,
ale dzięki wielkie, nie mogłam wpaść na pomysł a dzięki Wam rozwiązane, pozdrawiam
5 kwi 00:30
Majka: *poprawka, Eta: przy Twoich oznaczeniach a wychodzi √3 a Jerzy IACI wychodzi a√3/2,
stąd błąd w Pitagorasie, poprawcie mnie jeśli się mylę? Bo już się nie mogę odnaleźć w tym
bałaganie
5 kwi 00:58
Jerzy:
Pomyłka jest u mnie:
| | a√3 | |
|AC| = |
| , a nie : a√3 |
| | 2 | |
5 kwi 09:15
Majka: oki, to już wszystko jasne, dzięki!
5 kwi 10:53