matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 27.3.2019
Zadania
Odp.
2
misia:
(2n+2)!
hej, jak rozpisać
(2n)!
(2n)!(2n+1)(2n+2)
mozna tak :
?
(2n)!
4
actimel09:
Bok trójkąta A
1
B
1
jest o 25 cm krótszy od boku trójkąta AB. Wiadomo,że trójkąt A
1
B
1
C
1
jest podobny do trójkąta ABC. Oblicz obwód trójkąta ABC, jeśli pole trójkąta ABC wynosi 144 cm
2
, a
2
Kajka:
Wojtek ma 21 jednakowych pudełek ponumerowanych liczbami od 1 do 21. W jednym z nich schował prezent dla Asi. Dokończ zdania. Wybierz właściwe odpowiedzi spośród A lub B oraz C lub D.
3
help:
:::rysunek::: W trójkącie ostrokątnym ABC poprowadzono wysokości AD i BE. Udowodnij, że punkty A, B, D, E
1
asdf:
W trójkąt o bokach długości 26,28,30 wpisano półokrąg tak,że jego środek znajduje się na najdłuższym boku
0
Wroteq:
Witam! Mam podaną taką równoważność i jest podane, że jest tautologią. Tylko zupełnie nie rozumiem jak to działa. Mógłby ktoś zapisać lewa i prawa strone jako zdania słowami (np. ∀x
5
Mar98:
Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór punktów spełniających warunek A≤|z+2i|<B, gdzie A=|−i| B=Im(1+2i)
2
Stsa:
:::rysunek::: W okrąg wpisano trapez o wysokości h.Kąt miedzy promieniami okręgu poprowadzonymi do końców
4
00000:
Ze zbioru wszystkich liczb naturalnych czterocyfrowych, w zapisie których nie występuje cyfra 0,
2
mat:
dx
∫
√
x
+
3
√
x
doszedłem do postaci:
37
jadwigas:
tożsamości:
6
roof:
Dany jest trójkąt ABC, w którym |AB|=4 i |AC|=|BC|=3. Wyznacz tangens kąta przy wierzchołku C.
1
Nowy:
Dany jest prostopadłościan którego krawędzie podstawy mają długości 3 i 6, a jego objętość jest równa 144. Oblicz długość przekątnych prostopadłościanu i podstawy.
4
jadwigas:
sprawdzić tożsamość: jak to rozwiązać krok po kroku
2
Sabinaa:
Proszę o pomoc 1. Prosta ma rownanie y=−1/4x+7 a) napisz równanie prostej prostopadłej przechodzacej przez punkt B(−8,1) b) napisz rownanie prostej równoległej przechodzacej przez
12
6latek :
https://zapodaj.net/f833574216098.jpg.html
https://zapodaj.net/57af136fb7ba6.jpg.html
1
Nowy:
Podstawą ostrosłupa prawidłowego jest kwadratem o boku 40. Wiedząc, że wysokość ściany bocznej jest równa 25, oblicz pole jego powierzchni całkowitej.
4
a47:
Czy −(a−b)
2
to (a−b)
2
1
Jankes:
Hej mam bazy B={(x+1),(x+2),(x
2
+1)}
0
Jaskier:
Na bokach |BC|, |CA|, |AB| trójkąta ABC obrano odpowiednio takie punkty D, E, F , że DB/DC = EC/EA/ = FA/FB
9
roof:
Ciągi a
n
i b
n
określone dla n≥1 dane są wzorami: a
n
= 3n−2 oraz b
n
= a
1
− a
2
+ a
3
− a
4
a
n
+ ... + a
2n−1
− a
2n
. Ile wynosi granica lim =
?
b
n
4
Nissmo:
Środek odcinka AB jest (−4,−5). Punkt A(−8,3), znajdź współrzędne punktu B, oraz oblicz długość odcinka AB.
0
Nep:
Ciąg an jest określony wzorem an=2n−3/4+n. Liczba g jest granicą ciągu. Warunku |an−g|<0.02 nie spełnia k wyrazów tego ciągu.
5
assd:
Młody członek związku wędkarskiego w ciągu jednego roku pobił rekord połowów łowiąc 150 ryb, które ważyły więcej niż ryby innych wędkarzy. Masy złowionych przez niego ryb pogrupowano w
7
assd:
Rzucamy trzy razy kostką sześcienną. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A otrzymania co najmniej dwóch szóstek w następujących po sobie rzutach.
8
qwerty:
w Urnie jest n kul białych, kul czarnych dwukrotnie więcej niż białych, a kul zielonych trzykrotnie więcej niż białych. Losujemy jednocześnie dwie kule.
2
Nissmo:
Prosta ma rownanie y= −1/4x+7. a) napisz rownanie prostej prostopadłej przechodzacej przez punkt B(−8,1) b) napisz rownanie prostej równoległej przechodzacej przez punkt B(4,4).
3
Ania:
Cześć. Jak zrobić aby w ostatnim wierszu były same zera? Rząd A powinien wyjść 3 a rząd [A\B] tez 3
3
Nissmo:
17
a47:
Czy jeśli w zadaniu z funkcją kwadratową z parametrem trzeba znaleźć przypadki, gdy są dwa rozwiązania, to uwzględnia się Δ=0?. Bo wtedy może być pierwiastek podwójny, ale dla mnie to
5
Szymon:
Objętość ostrosłupa prawidłowego jest równa 3
√
3
/4. Oblicz długość boku podstawy tego ostrosłupa jeśli jego wysokość wynosi 9. Plisss
1
samajuzniewiem:
Znajdź postać trygonometryczną liczby zespolonej:
2
bencs:
3
Rommel:
Mógłbym prosić o pomoc w rozwiązaniu takiego równiania w zborze liczb zespolonych
6
Karol:
t
Dlaczego z pierwszej calki wyszlo
a w drugiej to w nawiasie?
2
dt
t
∫
=arcsin
√
4−t
2
2
dt
∫
= ln|x+2+
√
(x+2)
2
−3
dla t=x+2
√
t
3
−3
1
Magda:
Oblicz wskazane wartości: a) T=
6
Pituś:
Z punktu leżącego na okręgu o promieniu 5 poprowadzono dwie prostopadłe cięciwy. Różnica ich długości jest równa 2. Oblicz długość tych cięciw
8
Bleee:
Na pewno E = T(B) oraz C = T(B)
3
Jinik:
Rzucamy trzy razy monetą, a następnie rzucamy tyle razy kostką, ile orłów otrzymaliśmy w rzutach monetami. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że suma oczek otrzymanych w rzutach kostką
1
Klocek5121:
Które z wymienionych zdań nie jest prawdziwe? a)Każda funkcja różnowartościowa posiada co najmniej dwie różne funkcje odwrotne.
2
Klocek5121:
Niech k będzie ustaloną liczbą naturalną większą od 0. Rozważmy funkcję f(x) = x mod k określoną w zbiorze liczb naturalnych. Które z wymienionych zdań jest prawdziwe?
4
Pituś:
Miara kąta wpisanego jest o 50 stopni mniejsza od miary kata srodkowego opartego na tym samym luku okregu.
5
Funkcja:
Podaj najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)−x
2
−2x w przedziale <−2,2>
6
Mariusz:
Pytający pisałeś trochę w C# ?
2
Pituś:
liczbe 7/11 przyblizono z dokladnoscia do 10
−1
. błąd wzgledny tego przyblizenia jest równy...?
1
Ola:
Mam wyznaczyc ostatnią cyfrę liczby 6
2
019 Fi(10)=4 ale dlaczego?
3
Michał:
Mam takie oto zadanie:
0
Asaf:
Czy język L = {a, b}* nie zawierający podsłowa "aaa" jest regularny?
0
Bolec:
Oblicz charakterystyki dla rozkładu powierzchni mieszkań (m
2
): Powierzchnia (xi): 10−20; 20−30; 30−40; 40−50; 50−60
1
Prosty32:
Podaj wynik w najprostszej postaci:
5
ford:
Dla mnie to oba zapisy są poprawne, ale nie jestem autorytetem. Co w nich się nie zgadza ?
10
Kfg:
Zdarzenia losowe A, B sa zawarte w Ω oraz P(B) > 0, 5. Wykaz, ze