Miara kąta wpisanego
Pituś: Miara kąta wpisanego jest o 50 stopni mniejsza od miary kata srodkowego opartego
na tym samym luku okregu.
zatem miara kata srodkowego jest rowna?
Ja bym powiedział że miara kata srodkowego jest rowna 100 stopni
ale mam w zadaniu takie odp:
a)40
b)50
c)60
d)70
prosze o pomoc
27 mar 13:27
wredulus_pospolitus:
I dobrze byś powiedział
27 mar 13:29
Jerzy:

β = α − 50 ⇔ α = β + 50
27 mar 13:31
Pituś: czyli jakis błąd w zadaniu...
dziekuje
27 mar 13:32
Jerzy:
α = 2β
2β = β + 50 ⇔ β = 50
α = 2*50 = 100
27 mar 13:33