Oblicz długość boku podstawy ostrosłupa
Szymon: Objętość ostrosłupa prawidłowego jest równa 3√3/4. Oblicz długość boku podstawy tego
ostrosłupa jeśli jego wysokość wynosi 9. Plisss
27 mar 17:07
ostrosłup :
prawidłowego ... jakiego? trójkątnego ?
27 mar 17:10
Szymon: Tak trójkątny
27 mar 17:11
ostrosłup:
| | 3V | | √3 | | a2√3 | |
Pp= |
| ⇒ Pp= |
| i Pp= |
| ⇒ a=1 |
| | H | | 4 | | 4 | |
27 mar 17:14
Mila:
| | a2√3 | |
PΔ= |
| − pole trójkąta równobocznego o boku a. |
| | 4 | |
| 1 | | 3√3 | | √3 | |
| *PΔ*9= |
| ⇔PΔ= |
| |
| 3 | | 4 | | 4 | |
a
2=1
a=1
27 mar 18:47
Eta:
A co innego napisał "ostrosłup" ? ( to samiusieńko tylko 1,5 h wcześniej !
27 mar 20:58