Prawdopodobieństwo- w urnie jest n kul
qwerty: w Urnie jest n kul białych, kul czarnych dwukrotnie więcej niż białych, a kul zielonych
trzykrotnie więcej niż białych. Losujemy jednocześnie dwie kule.
a) oblicz prawdopodobieństwa:
−zdarzenia A że obie wylosowane kule są tego samego koloru,
−zdarzenia B, że wylosowane kule są są różnych kolorów.
b) sprawdź, które z prawdopodobieństw P(A) czy P(B) jest większe.
obliczyłem:
Ω=(18n
2)−3n
B=6n
3
P(B)= (2n
2)/(6n−1)
A=7n
2−3n
P(A)=(7n−3)/(18n−3)
w jaki sposób mam wyliczyć prawdopodobieństwo? jak porównać
27 mar 18:09
assd: .
27 mar 18:21
27 mar 18:23
assd: ok ale czy mogę ten wynik dokładnie określić czy jedynie za pomocą funkcji?
27 mar 18:25
assd: .
27 mar 18:47
Mila:
Zbadaj znak różnicy.
27 mar 19:02
assd: minimalna ilość wszystkich kul to 6. Podstawiam i P(B) jest większe od 1 dlaczego?
27 mar 19:17
Pytający:
Nie wiadomo, nie zapisałeś obliczeń. Rozumiesz to, co napisał PW w podlinkowanym wątku?
27 mar 20:20
Mila:
|B| masz błędnie obliczone.
|Ω|=3n*(6n−1)=18n
2−3n
|B|=|Ω|−|A|
|B|=18n
2−3n−7n
2+3n=11n
2
| | n*(7n−3) | | 7n−3 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 3n*(6n−1) | | 3*(6n−1) | |
| | 11n2 | | 11n | |
P(B)= |
| = |
| |
| | 3n*(6n−1) | | 3*(6n−1) | |
| | 11n | | 7n−3 | | 4n+3 | |
P(B)−P(A)= |
| − |
| = |
| >0 dla n≥1 |
| | 3*(6n−1) | | 3*(6n−1) | | 3*(6n−1) | |
27 mar 22:49