Z punktu leżącego na okręgu
Pituś: Z punktu leżącego na okręgu o promieniu 5 poprowadzono dwie prostopadłe cięciwy.
Różnica ich długości jest równa 2. Oblicz długość tych cięciw
Pomocy
27 mar 15:33
Jerzy:
x2 + (x − 2)2 = 102
27 mar 15:35
Pituś: Skąd to się wzięło? +jakby wyglądał rysunek do tego zadania?
27 mar 15:36
Bleee:
Skoro cięciwy są prostopadle to przecięcia tych cięciw z okregiem tworzą trójkąt prostokątny.
Wiec masz okrąg opisany na trójkącie prostokątnym, wtedy średnica tegoż okręgu jest równa
przeciwprostokatnej trójkąta.
Tw. PITAGORASA i masz co napisał Jerzy
27 mar 15:38
Jerzy:
27 mar 15:39
a7:

ponieważ cięciwy są prostopadłe więc są oparte na średnicy okręgu 2*r=10
i teraz z Pitagorasa
a
2(a+2)
2=10
2
a=6
a+2=8
27 mar 15:41
a7: poprawka
a2+(a+2)2=102
27 mar 15:44