Przeksztalcenie figury
Echoes: Figura sklada sie z 5 punktow A B C D E
Okreslamy przeksztalcenie T tej figury w nastepujacy sposob :
B=T(A) , C= T(B) A=T(C) D=T(E) E=T(B)
Uzasadnic ze przeksztalcenie T jest odwracalne
Wskazac przeksztalcenie odwrotne T'
Wykonac przeksztalcenie TT(piszemy je krotko T2)
27 mar 15:12
Bleee:
Na pewno E = T(B) oraz C = T(B)
27 mar 15:26
Echoes: tak Blee
27 mar 15:44
Bleee:
No to nie jest odwracalna to przeksztalcenie. Po jednokrotnym przekształceniu otrzymujemy
figurę składająca się z czterech punktów (bo punkty C i E nadchodzą na siebie)
27 mar 15:45
27 mar 17:50
Mila:
Nie idź tą drogą. Ten podręcznik nie przystaje do obecnego programu.

To było 40 lat temu.
27 mar 18:38
LX:
Wtedy trzeba było przeprowadzać dowód, że jedynka jest większa od zera.
27 mar 18:40
Mila:
27 mar 18:41
Echoes: Dobry wieczor

To nic Milu . W zbiorze Drobka Szymanski do geometrii sa tez zadania z przeksztalcen
geometrycznych
Caly dzial . Cale 83 zadania .
27 mar 19:12