Funkcje
Klocek5121: Niech k będzie ustaloną liczbą naturalną większą od 0. Rozważmy funkcję f(x) = x mod k
określoną w zbiorze liczb naturalnych. Które z wymienionych zdań jest prawdziwe?
a) f jest funkcją różnowartościową
b)Jeśli k jest liczbą pierwszą, to istnieje funkcja odwrotna do f.
c)f jest odwzorowaniem na zbiór {1,2,3,...,k}.
d)f(−1) ({0})={kn:nεN}
27 mar 14:19
wredulus_pospolitus:
(a) oczywiście, że nie jest różnowartościowa
w końcu:
(x+k) mod k = x mod k
więc f(x+k) = f(x)
(b) skoro nie jest różnowartościowa to jak może istnieć funkcja odwrotna ?
(d) szczerze mówiąc to nie bardzo rozumiem zapis
(c) no nie do końca, raczej {0,1,2,...,k−1}
27 mar 14:24
Klocek5121: Dzięki wielkie
27 mar 14:43