Planimetria.
roof: Dany jest trójkąt ABC, w którym |AB|=4 i |AC|=|BC|=3. Wyznacz tangens kąta przy wierzchołku C.
Tangens wyszedł mi −4√5, sprawdziłby ktoś, czy poprawnie?
27 mar 19:44
6latek: A gdzie sa obliczenia ?
27 mar 19:48
ABC:
trójkąt o bokach 4,3,3 nie jest rozwartokątny , więc skąd ujemny tangens?
27 mar 19:55
roof: Obliczyłem wysokość z tw. Pitagorasa, wyszła √5. Następnie obliczyłem pole z 1/2ah, a potem
przyrównałem do wzoru 1/2*3*3*sinα. Z sinusa obliczyłem cosinus, odrzuciłem dodatni cosinus ze
względu na to że alfa jest kątem rozwartym (chyba......). No i obliczyłem tangens.
27 mar 19:56
roof: Oki, właśnie nie byłem pewien, czy będzie dodatni czy ujemny.
27 mar 19:56
ABC:
lepiej zrób tak ( oznaczając kąt przy wierzchołku C jako 2γ bo tak wygodniej)
i teraz ze wzory na tangens podwojonego
i wtedy nie musisz się zastanawiać czy kąt jest rozwarty
wychodzi 4
√5 ale z plusem
27 mar 19:59
roof: Dziękuję bardzo
27 mar 20:02