R
Kfg: Zdarzenia losowe A, B sa zawarte w Ω oraz P(B) > 0, 5. Wykaz, ze
2P(A')+P(A|B)<2
27 mar 00:37
wredulus_pospolitus:
było nie tak dawno temu
27 mar 01:05
27 mar 01:06
Kfg: Wciąż nie rozumiem
Doszlam do tego samego momentu i wiem, że to nie jest skończony dowód, bo to co napisałeś temu
zaprzecza, ale nie wiem co dalej
27 mar 01:19
wredulus_pospolitus:
Podałem kontrprzykład który pokazuje, że NIE JEST to prawdą
27 mar 01:20
wredulus_pospolitus:
więc nie można udowodnić czegoś co nie jest prawdą
27 mar 01:21
Kfg: W porządku, to po prostu zadanie podane jako maturalne na zadania.info, więc nie pomyślałabym,
że to może nie być prawda
Racja, dziękuję
27 mar 01:26
wredulus_pospolitus:
daj link do tego zadania
27 mar 01:33
27 mar 01:59
wredulus_pospolitus:
Jeżeli dodatkowo byłoby podane, że P(A) > 0 to wtedy:
| | P(AnB) | | P(B) | |
2P(A') + P(A|B) = 2P(A') + |
| < //jeżeli P(A) > 0.5 // < 2P(A') + |
| = |
| | P(B) | | P(B) | |
= 2(1−P(A)) + 1 < 2(1 −0.5) + 1 = 2
| | P(AnB) | | P(A) | |
2P(A') + P(A|B) = 2P(A') + |
| < //jeżeli P(A) < 0.5 // < 2P(A') + |
| < |
| | P(B) | | P(B) | |
| | P(A) | |
< 2P(A') + |
| = 2P(A') + 2P(A) = 2 |
| | 0.5 | |
c.n.w.
Ale dla samego P(A) = 0 dana nierówność nie jest prawdziwa
27 mar 02:00
wredulus_pospolitus:
wstaw gdzieś słabą nierówność i odpowiednio słabe szacowania w przypadku szacowania P(A)
albo osobno rozpatrujesz jeszcze P(A) = 0.5
27 mar 02:03