trygonom
jadwigas: tożsamości:
1+cosα=2cos2 α/2
27 mar 20:22
6latek: Podpowiedz Jadziu
cos 0o=1
cosα+cos0o = masz na to wzor cosα+cosβ= i jedziesz
27 mar 20:32
ABC:
a znasz cos 2α=cos
2α−sin
2α=2cos
2α−1 ?
stąd 1+cos2α=2 cos
2α
i wystarczy zmniejszyć kąt dwukrotnie
27 mar 20:33
6latek: Witam

_
27 mar 20:34
ABC:
wróciłeś do klasycznego nicka?
27 mar 20:36
6latek: Moze jeszcze go kiedys zmienie na jakis tytul piosenki Pink Floyd
27 mar 20:40
6latek: Echoes to bardzo piekna suita prawie 24 minutowa z albumu Meddle (1971r
27 mar 20:44
ABC:
ja raczej The Beatles wolę i muzykę Ennio Morricone ale każdy ma własny gust
27 mar 20:46
jadwigas: ((((((, nie potrafię tego zrobić=(nie rozumiem(,
27 mar 20:47
ABC:
Jadwiga rozumiesz to co napisałem o 20:33?
27 mar 20:48
6latek: A to co napisalem tez nie rozumiesz ?
Ale najpierw sposob ABC przerob
27 mar 20:52
jadwigas: tak
27 mar 20:52
jadwigas: a jak rzerobić , tam jest / 2
27 mar 20:54
ABC:
zastępujesz wszędzie kąty proporcjonalnie
w miejsce 2α wstawiasz α
w miejsce α wstawiasz α/2
27 mar 20:56
jadwigas: po lewej też?
27 mar 20:57
6latek: No to teraz moj
| | α+β | | α−β | | α+0 | | α−0 | |
cosα+cosβ= 2cos |
| *cos |
| = 2cos |
| *cos |
| = dokoncz |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
27 mar 20:59
jadwigas: 1+cosα/2=2cos2α tak?
27 mar 21:00
ABC: może tak zrozumiesz
1+cos2α=2cos2α
niech 2α=β , wtedy α=β/2 i mamy
1+cosβ=2cos2β/2
27 mar 21:01
jadwigas: jak to dokończyć?podpowiedz
27 mar 21:08
ICSP: ale przecież to już jest skończone.
27 mar 21:11
jadwigas: o boże nigdy nie zrozumiem =⊂
27 mar 21:11
jadwigas: jak dokońcyć lewą stronę
27 mar 21:12
6latek: Moja czy ABC ?
Znowu sie rozpraszam
27 mar 21:13
jadwigas: jak dokończyc to co po lewej ?(twoje
ja bardzo dziękuje za pomoc, ale wiem ze i tak nie zrozumiem
27 mar 21:17
jadwigas: abc chyba zrozumiałam , ale sama bym tego nie zrobiła
27 mar 21:18
6latek: | | α | | α | | α | | α | | α | | α | |
to dalej = 2*cos |
| *cos |
| = 2*cos2 |
| bo cos |
| *cos |
| = cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Teraz taka tozsamosc
wiesz juz ze 1= cos0
o
stad cos0
o−cosα=
znasz przeciez wzor cosα−cosβ= i jjedziesz tak samo
27 mar 21:26
6latek: napisz go tutaj ten wzor
27 mar 21:28
jadwigas: L= cos00 − cosα= −2sin α+β2 * sin α−β2 = −2sin α+02 * sin α−02 =
−2sin α2 * sin α2 = −2 sin 2 α2
27 mar 21:47
jadwigas: tak?
27 mar 21:47
6latek:
Zle w tym wzorze α=0 a β=α
Nie mozesz sobie tak przestawiac 0 i α bo masz odejmowanie a odejmowanie nie jest przemienne
27 mar 21:55
6latek: Powinno byc tak
| | 0+α | | 0−α | | α | | −α | | α | | α | |
= −2sin |
| *sin |
| = −2*sin |
| *(sin |
| )= −2sin |
| *(−sin |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
ogolnie
sin(−α)= −sinα bo funkcja sin nie jest parzysta
27 mar 22:00
jadwigas: cos00 − cosα= −2sin α+β2*sin α−β2= −2sin 0+β2*sin 0−β2=
−2sin β2*sin −β2
27 mar 22:05
jadwigas: dobrze to zrozumiałam
27 mar 22:07
jadwigas: dobrze to zrozumiałam
27 mar 22:07
jadwigas: dziękuje bardzooo
27 mar 22:08
ICSP: sama nie parzystość nie daje własności sin(−x) = − sin(x)
Tak na marginesie.
27 mar 22:10
6latek: tak jest nieparzysta
27 mar 22:37
Jerzy:
„nieparzystość” , to jeden wyraz.
27 mar 22:46