pytanko
a47: Czy jeśli w zadaniu z funkcją kwadratową z parametrem trzeba znaleźć przypadki, gdy są dwa
rozwiązania, to uwzględnia się Δ=0?. Bo wtedy może być pierwiastek podwójny, ale dla mnie to
nie to samo z logicznego punktu widzenia co 2 pierwiastki
27 mar 17:35
Adamm:
Nie uwzględnia się
27 mar 17:37
a47: Jednak widziałem zadnia, gdy w treści jest mowa o 2 rozwiązaniach, a sprawdzało się Δ≥0 i nie
wiem dlaczego
27 mar 17:40
PW: Jeżeli Δ=0, to funkcja kwadratowa (wielomian drugiego stopnia) ma jeden pierwiastek
(równanie ma jedno rozwiązanie). Określenie w zadaniu, że są dwa rozwiazania jest
jednoznaczne − są dwie liczby spełniające to równanie.
Masz rację.
W niektórych zadaniach piszą o "dwóch różnych rozwiązaniach" i jest to zbytek łaski. Nie ma
czegoś takiego jak dwa jednakowe rozwiązania − gdyby tak myśleć, to i 100 jednakowych byłoby.
27 mar 17:44
a47: Natknąłem się na coś takiego:
Jeżeli...
Δ<0 − to równanie nie ma pierwiastków,
Δ=0 − to równanie ma jeden pierwiastek,
Δ≥ 0 − to równanie ma dwa pierwiastki,
Δ>0 − to równanie ma dwa różne pierwiastki.
No i tutaj jest ten właśnie warunek Δ≥0, lecz gdy jest =0 to nie ma dwoch pierwiastkow, więc
dlaczego jest to uwzględniane?Dla mnie dwa pierwiastki czy rózne, czy nie, powinny być tylko
dla Δ>0
27 mar 17:50
a47: PW pomóż mam mature za niedługo
27 mar 18:01
a47: wszystko musi być tip top
27 mar 18:02
ABC:
masz np x
2+4x+4=0 czyli (x+2)
2=0 , pierwiastek −2
jeśli chcesz żeby wzory Viete'a zachowały ważność to musisz (−2)*(−2)=4
tak samo dla sumy (−2)+(−2)=−4
to jest jeden z powodów dla których stare książki mówiły czasem o dwóch równych pierwiastkach
27 mar 18:05
a47: Czyli uwzględniać Δ≥0 mam?
27 mar 18:06
Echoes: tak
27 mar 18:11
PW: To jest brak jednolitego nazewnictwa (błąd w nazewnictwie).
Równania mają rozwiązania
Wielomiany mają pierwiastki.
Nie ma czegoś takiego jak jednakowe pierwiastki.
W teorii wielomianów mówi się o tzw. pierwiastkach wielokrotnych, np.
W(x) = (x−3)(x−5)3
ma piewiastek trzykrotny − liczbę 5, ale pierwiastki są dwa: x1=3 i x2 = 5.
Rozumowanie "Δ≥0 − to równanie ma dwa pierwiastki" jest błędne.
Określenie "równanie ma dwa różne pierwiastki" jest błędne. Powinno być "równanie ma dwa
rozwiązania".
Jest jakiś zestaw twierdzeń wydany przez CKE (karta wzorów?), i tam jest to dokładnie
wytłumaczone dla wielomianu stopnia drugiego.
Zauważ, że w ostatnich zestawach maturalnych już nie mówi się o "pierwiastkach równania" −
wyłącznie o rozwiązaniach.
27 mar 18:15
27 mar 18:18
ABC:
PW , kto jak kto ale ty znasz na pewno podręcznik Stefana Straszewicza do klasy III LO,
klasyczna książka PRL−u, gdzie autor liczbę x
0 spełniającą
równanie f(x)=0 , gdzie f funkcja ciągła ,a niekoniecznie wielomian, nazywa pierwiastkiem

wiem zaraz mi powiesz że to było kiedyś..
27 mar 18:58
27 mar 21:47
ABC:
| | b | |
no i jest tam na tej stronie 4 napisane x1=x2=− |
| |
| | 2a | |
| | b | |
a nie jest napisane x1=− |
| |
| | 2a | |
więc dobry adwokat jak śp. Olszewski by wybronił że to są dwa równe pierwiastki

heh ja to bywam upierdliwy czasem też
27 mar 22:01
Jerzy:
Przed wiekami istniało pojęcie „ pierwiastek podwójny” dla Δ = 0, ale dzisiaj to anachronizm.
27 mar 22:02
PW: Tam jest napisane:
– jeżeli ∆ = 0, to funkcja kwadratowa ma dokładnie jedno miejsce zerowe (trójmian kwadratowy ma
jeden pierwiastek podwójny, równanie kwadratowe ma dokładnie jedno rozwiązanie rzeczywiste):
To są trzy zdania podajace poprawne nazewnictwo. Ostatnia równość oznacza, że stosowanie
"wzorów na x
1 i x
2" daje to samo, co jest oczywiste z uwagi na to, że Δ=0.
27 mar 22:12
ABC:
na to mogę tylko powiedzieć jak w tej historyjce o Jasiu
"a ja i tak będę walcem jeździł "
27 mar 22:32