Funkcje
Klocek5121: Które z wymienionych zdań nie jest prawdziwe?
a)Każda funkcja różnowartościowa posiada co najmniej dwie różne funkcje odwrotne.
b)Funkcja f(x)= log x określona w zbiorze liczb rzeczywistych dodatnich nie jest
różnowartościowa.
c)Jeśli funkcja f jest odwzorowaniem X na Y, a g jest odwzorowaniem Y na Z, to złożenie tych
funkcji (fog) jest odwzorowaniem X na Z.
d)Funkcja f jest różnowartościowa wttw gdy dla dowolnych x, x' z dziedziny tej funkcji, f(x) =
f(x') implikuje x=x'.
Wydaje mi sie ze a) nie jest prawdziwe, ale nie jestem pewny.
Pomoże ktoś?
27 mar 14:45
Bleee:
(a) bzdura
(b) bzdura
27 mar 15:07