Postać trygonometryczna liczby zespolonej
samajuzniewiem: Znajdź postać trygonometryczną liczby zespolonej:
a) 1 + cosα + isinα
b) tanα + icotα
Z góry dziękuję!
27 mar 16:42
PW:
z = 1+cosα + isinα
|z|
2 = (1+cosα)
2 + (sinα)
2 = 1 + 2cosα+cos
2α+sin
2α = 2 + 2 cos
2α = 2(1 + cos
2α) =
| α | | α | | α | | α | | α | |
= 2(cos2 |
| +sin2 |
| + cos2 |
| −sin2 |
| ) = 4cos2 |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Dla dowolnej liczby zespolonej
z = a+bi
o argumencie φ
u nas
Mamy moduł i argument liczby z
27 mar 17:04
samajuzniewiem: Dziękuję za odpowiedź, aczkolwiek nie rozumiem dlaczego jak liczysz I z I2 to masz 2 + 2
cos2α a nie 2 + 2cosα
30 mar 13:44
PW: Ano się pomyliłem. Dobrze że czuwasz
Myślałem "z wyprzedzaniem" o wzorach połówkowych, co
widać − wyliczenia dalej są chyba takie jakie powininy być.
30 mar 14:12