Liczby zespolone równanie
Rommel: Mógłbym prosić o pomoc w rozwiązaniu takiego równiania w zborze liczb zespolonych
z
4 + 1 = 0
27 mar 16:10
ABC:
z
4+1=z
4+2x
2+1−2x
2=(z
2+1)
2−(
√2z)
2= (z
2−
√2z+1)(z
2+
√2z+1)
a równań kwadratowych już mi się nie chce rozwiązywać
27 mar 16:43
PW:
z4 = −1
z4 = cos(180°+isin180°)
i wzory de Moivre'a
27 mar 16:43
Mila:
1) (1+i)
2=2i
(1−i)
2=−2i
========
2) z
4+1=0
z
4−i
2=0
z
2−i=0 lub z
2+i=0
z
2=i lub z
2=−i
| | (1+i)2 | | (1−i)2 | |
z2= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1+i | | 1−i | |
z1,2=± |
| lub z3,4=± |
| |
| | √2 | | √2 | |
======================
27 mar 19:19