Pomóżcie
Sabinaa: Proszę o pomoc 1. Prosta ma rownanie y=−1/4x+7 a) napisz równanie prostej prostopadłej
przechodzacej przez punkt B(−8,1) b) napisz rownanie prostej równoległej przechodzacej przez
punkt B (4,4) 2. Środek odcinka AB jest (−4,−5) Punkt A(−8,3), znajdź współrzędne punktu B,
oraz oblicz długość odcinka AB.
27 mar 19:33
janek191:

z.1
a) B = ( − 8, 1)
dowolna prosta prostopadła do danej ma równanie
| | 1 | |
y = 4 x + b, bo a1* a2 = − |
| *4 = − 1 |
| | 4 | |
Ma przechodzić przez B, więc
1 = 4*8 + b
b = 1 − 32 = − 31
Odp. y = 4 x − 31
=================
28 mar 00:00
janek191:

b)
| | 1 | |
y = − |
| x + 7 B = ( 4, 4) |
| | 4 | |
Równanie dowolnej prostej równoległej do danej
bo
a
1 = a
2
Ma przechodzić przez punkt B, więc
b = 4 + 1 = 5
28 mar 00:04
Nissmo: Dziękuje
28 mar 12:32