Ciągi.
roof: Ciągi a
n i b
n określone dla n≥1 dane są wzorami: a
n = 3n−2 oraz b
n = a
1 − a
2 + a
3 − a
4
| | an | |
+ ... + a2n−1 − a2n. Ile wynosi granica lim = |
| ? |
| | bn | |
27 mar 18:56
ABC:
−1
27 mar 19:11
roof: Mógłbym poprosić o rozwiązanie? Próbowałem to zrobić sam ale wyszły mi totalne bzdury.
27 mar 19:12
ABC:
po prostu zauważ że b
n=−3n i po ptokach jak mówi Eta
27 mar 19:13
roof: Tylko jak to teraz zauważyć
27 mar 19:19
Pytający:
bn=∑k=1n(a2k−1−a2k)=∑k=1n(3(2k−1)−2−(3(2k)−2))=∑k=1n(−3)=−3n
27 mar 19:26
roof: Bardzo doceniam ale jestem w liceum i nie bardzo rozumiem taki zapis..
27 mar 19:27
ABC:
to językiem szkolnym:zauważ że a1−a2=3, a3−a4=3, .... a takich par jest n sztuk
27 mar 19:29
ABC:
oczywiście a
1−a
2=−3
27 mar 19:30
roof: Dziękuję bardzo!
27 mar 19:35